Betalsystem

Ett betalsystem är en tjänst som möjliggör betalning för en vara eller tjänst utan att kunden behöver ha kontanta medel i fickan. Betalsystem kan delas upp i två olika kategorier:

·         Betalsystem som gör att en kund kan handla på distans, t ex webbhandel

·         Betalsystem i butik där kunden kan föra pengar direkt, t ex bankkort eller Swish

Både dessa har sina förutsättningar för dig som företagare, antingen som fysisk utrustning eller mjukvara som integreras i en webbutik. I butiken krävs t ex kortläsare eller betalterminal. På nätet finns det ett antal tillägg som kan installeras i webbutik för att möjliggör betalning.

Betalguiden hjälper dig reda ut alla begrepp. Vi har samlat de största leverantörer av betalsystem under ett tak. På betalguiden.se kan du enkelt jämföra olika betalsystemlösningar och hitta den som passar dina behov både nu och i längden.

Förutsättningar för betalsystem – avtal och regler

För både den fysiska och näthandeln finns det tjänster som kan tecknas i form av avtal som reglerar hur du får betalt via flera olika betalsätt, och hur mycket tjänsten som gör att du kan ta betalt kostar. Till exempel, för kortbetalning krävs ett kortinlösenavtal som är en tjänst som kopplar betalningen från kundens kortutgivare till ditt företagskonto. Liknande avtal styr betalningar som sker via mobila appar som Swish.

Det finns även lagar och bestämmelser som behöver följas, bland annat kassaregisterlagen.

Här listar vi några av de grundförutsättningar som finns för att ta emot betalningar via olika betalsystem.

Inlösenavtal – att ta betalt med kort

Ett kortinlösenavtal är ett avtal som tecknas med din bank eller en tredje part som förmedlar betalningar från kundernas olika kortutgivare till ditt bankkonto. Vid korttransaktioner får du vanligtvis betalt inom ett dygn från kundens köp. Därför finns det en kostnad förknippad med denna sorts avtal. Detta gäller fysisk handel i butik såväl som E-handel.

Ett företag eller en bank som levererar kortinlösentjänster tar oftast en fast avgift per år eller månad för kopplingen till tjänsten. I tillägg tas en transaktionsavgift på varje korttransaktion, en avgift som kan variera beroende på typen av kort (svenskt eller utländskt, eller kredit- eller bankkort). På betalguiden.se kan du jämföra olika kortinlösenavtal och betalsystem som innehåller kortinlösen.

Övriga betaltjänster

I den fysiska handeln har användning av främst Swish ökat, men även Apple Pay och Google Pay börjar ta marknadsandelar. Alla dessa tjänster kan tecknas som tillägg i ett betalsystem och regleras av separata avtal. Till exempel, Swish företag rekommenderas för den fysiska handeln och Swish handel till webbutiker och annan distanshandel. Dessa tjänster tecknas hos din bank och kan kopplas till ett stort antal betalsystem. Betalguiden har tagit fram tips och råd när det gäller Swish för företag.

Även webbplånböcker som Paypal eller Payson är rätt så vanliga speciellt inom E-handel. Dessa webbaserade tjänster som kan laddas ner som en app i mobilen är säkra betalsystem som kunden själv kan antingen koppla till ett bankkort eller sätta in pengar i förskott innan de köper. Betalguiden.se har tagit fram information för dig som vill koppla ditt betalsystem till dessa E-plånböcker.

Vad lagen säger – kontrollenhet och godkänt kassasystem

Främst för den fysiska handeln finns det krav på både kassasystem och betalsystem om ditt företag eller verksamhet omsätter mer än fyra prisbasbelopp i kontantförsäljning per år (182 000 kr år 2018). Med kontantförsäljning menas även försäljning via kortbetalning eller elektroniska tjänster som Swish. För att uppfylla detta krav har Skatteverket tagit fram listor över godkända kassaregister och kontrollenheter som måste då kopplas och anmälas. Vid försäljning måste betalsystemet kopplas till kassaregistret så att alla betalningar registreras av kontrollenheten, eller försäljningen måste slås in i kassan med tillhörande verifikation.

[https://www.skatteverket.se/foretagochorganisationer/startaochdrivaforetag/kassaregister.4.121b82f011a74172e5880005263.html – länk i stycke ovan]

För distanshandel gäller inte detta krav och det finns ett antal andra verksamheter som är också undantagna som t ex taxiverksamhet, försäljning av lotterier som regleras av lotterilagen, eller självbetjäningsförsäljning.

Betalsystem i butik

Vanligaste betalsystem i butik består av en betalterminal som används till kortbetalningar. Det finns ett brett utbud av olika kortterminaler som kan köpas eller hyras och flera aktörer som erbjuder hela paket för betalsystem till butik.

Det finns flera olika sorters kortterminal – stationära som är fastkopplade till kassaregistret eller bärbara som kopplas antingen via Wifi, bredband eller det mobila GPRS-nätet. Betalguiden.se har tagit fram all information som du behöver och hos oss är det lätt att jämföra de olika kortterminalerna.

För den mindre butiken finns även enklare kortläsare som till exempel iZettle eller Babs. Dessa enklare läsare kräver inget inlösenavtal, du betalar däremot lite större avgift per transaktion. Du kan läsa mer om dem på betalguiden.se under kortläsare.

Betalsystem för E-handel

E-handel fortsätter att växa i Sverige och runt hela världen. E-handlare behöver säkra och snabba sätt för kunden att betala där så mycket som möjligt är automatiserad. Flera aktörer erbjuder kompletta paket med betalsystem för E-handlare där kunden kan betala med kort, via Swish, med direkt banköverföring eller på faktura eller delbetalning.

Kompletta paketlösningar för betalsystem är bra i webbutiken då det minskar antalet komponenter som behöver underhållas och alla transaktioner blir samlade på ett ställe. De flesta aktörer erbjuder kostnadsfria moduler till E-handelsplattformen och tar betalt per transaktion. Hos vissa kan du teckna inlösenavtal direkt, även om vi på betalguiden.se tycker att det kan vara värt att räkna på om ett separat avtal är mera kostnadseffektivt.

På betalguiden.se kan du enkelt jämföra olika betalsystem till webbhandel och vi kan hjälpa dig teckna avtal till riktigt bra priser.

Betalguiden hjälper dig hitta rätt betalsystem

På betalguiden.se är vi experter på betalsystem och kortinlösen. Med många tunga kontakter i branschen har vi förhandlat fram riktigt bra avtal med de flesta leverantörer. Om du tecknar avtal på betalsystem genom oss kan du vara säker på att få ett av marknadens bästa priser!

Kom igång

Få en skräddarsydd betallösning

Stäng meny